Büzgülü perde modelleri çeşitliliği fazla olan ve dikimi diğer perdelere göre daha zor olan bir perde çeşididir. Kullanılacak alana göre tasarlanır.
Büzgülü Perde Nedir? ve Nasıl Dikilir?
Büzgülü perdeler büzgü ismini ekstrafor şeridinden almaktadır. Tülün dikimi tamamlandıktan sonra ya da perde kenarları dikildikten sonra üstteki kısım tamamlanır ve büzgülü ekstrafor dikilmeye başlanır. Daha sonra dikilen ekstrafor büzgüleme işlemiyle istenilen ölçüye getirilir. Büzgü perdesi dikiminde sabit metraj belirlenmemiştir. Genelde elde hazır bulunan metrajlar kullanılır. Perde dikiminde model ayarlamaları fon perdelerde ve tül perdelerde de olduğu gibi genel hatlarıyla bu şekilde yapılır. Dikimin ilk aşaması gerekli araç ve gereçleri belirleyerek temin etmektir.
Büzgülü Perde İçin Kullanılan Malzemeler
- Model kitabı, Çeşitli Dergiler
- Makas, Toplu İğneler
- perde halkası ya da halkaları
- Dikiş İşlemi için Makine
- Perde Kumaşları, Büzgü Ekstraforu
- Dikiş İpliği, Tahta Metre ve Ütü
Büzgülü Perde Dikim Aşamaları Kumaş Hesabı
- Tasarlanacak model için büzgü payı ve pili payı hesaplanmalıdır.
- Bitkisel kumaş kullanılıyorsa ya da yıkama aşamasında çekme yapacak kumaşlar tercih edilmişse çekme payı hesaplanmalıdır.
- Kumaş özelliğine göre( Özellikle mutfak için) yaklaşık 4 cm + 4 cm yan katlanma payı eklenmelidir.
- Kullanılacak olan kumaş desenli ise birleşim bölümlerinde desen kurtarılmalıdır.
- Tül perdelerde ve mutfak perdelerinde etek ucu kısımlarındaki katlamaların gölge oluşturmaması için 6 cm+ 6 cm ya da 5cm+ 5cm ölçüleri kullanılmalıdır.
- Deseni küçük olan modellerde her perde için +30 cm desen payı ayrılmalıdır.
- Kumaş kesimindeki eğri payları göz önünde bulundurularak hesap yapılmalıdır.
- Pano ve ekoseler gibi büyük desenli kumaşlarda her boy için desen büyüklüğünde fazla kumaş hesaplanmalıdır.
- Kumaş hesabında mutfak modelleri diğer modellere göre daha farklı hesaplanır. Kullanılacak alan darlığı daha az kumaş demek değildir.
Büzgülü Perde Dikim Aşamaları Kumaş Kesimi 
- Kesim aşamasında önce tek boy kesilir ve diğer parçalar bu parçanın üzerine yerleşiriler. Kesim yapılırken ekose ve çizgilere dikkat edilmelidir.
- Kesim masasına kumaşın düzgün yerleştirilip yerleştirilmediği kontrol edilerek devam edilir.
- Çizgi ve ekose durumlarında etek ucu katlamaları potluk vermesin ve gölgelenmesin diye pay verilerek kesilir.
- İplik çekilebilir kumaşlarla ve mutfak fonlarıyla çalışma yapılıyorsa boy perdenin üzerine ipliklenir.
- Havlı ve kadife kumaşlarına dikkat edilmelidir. Hav yönü yukarı doğru ise daha sağlıklı kesim yapılırken daha koyu renk elde edilir. Kullanımı sağlıklı olsa da toz tutma olayı bu kumaşlar için dezavantajdır. Çok fazla toz tutması ekstra hijyen gerektirir.
- Çoklu kesim için temel boy kesimi yapılır ve diğerleri bu formatta kesilmeye devam edilir.
- Saten, ipek ve mutfak kumaşlarında kumaş yönü renk değişimlerine sebep olduğundan her kesim aynı rengin yönü doğrultusunda kesilmeye dikkat edilir.
- Hazır kenarlı kumaş modelleri ya da boyu ne olarak alınış kumaşlar kullanılıyorsa kesim yaparken enin ölçüsü boy üzerinden işaretlenir.
- Eni dar kumaşlarda çalışılıyorsa desen en tamlığı üzerinden tutturulmalıdır.
- Emprime kumaşlarda desen bölünmesi yaşamamak için öncelikle etek boyu kesilmelidir. Tek boy üzerinden çalışma yapmak diğer boyları ayarlamak için oldukça faydalı olacaktır.
- Oda perdelerinin tamamı dikiliyorsa desen bazlı çalışma yapılmalıdır. Aynı desen odadaki tüm perdelerin aynı bölümündeki desenle eşleşmelidir.
- Desenli perdenin üzerine fon uygulanacaksa desen arka planda kalmayacak ve yarım durmayacak şekilde kesim yapılmalıdır.
- Mutfak modelleri diğer modellere göre farklı tasarlandığından kesim aşaması da farklı olmaktadır. Potluk vermemesi için kumaş deseni boyutu iyi hesaplanmalıdır.
Büzgülü perde dikim aşamalarında kumaş hesaplama ve kumaş kesme kadar önemli olan bir diğer aşama ise kullanılacak modele uygun kumaş türünün seçilmesidir. Büzgülü perde esneme yapma, gölgeli durma, potluk verme, modeli göstermeme gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşabilinecek bir perde modeli olduğundan kumaş seçimi oldukça önemlidir. Modele uygun perde seçimi yapmak başarılı bir tercih olacaktır. Mekanın iç yapısı ve kullanım amaçları belirlenerek taslak oluşturulmalıdır. Daha sonra dikim öncesi son aşamaya yani kumaş dokusu, desni ve rengi belirlenmelidir. Uygulanan bu aşamalar tasarlanan modeli hayata geçirmek için yeterli olacaktır.