Son yılların tasarım trendleri arasında yer alan stor perdelerin eski malzemeler kullanılarak dikilmesi için gereken aşamalar hakkında bilgiler
Stor Perde Nedir?
Stor perde imalat aşamalarına geçmeden önce öncelikle stor perdenin tam olarak ne olduğunun net bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. Stor perdenin ve kullanıkm alanlarının bilinmesi sonrasında stor perde yapımı ve hatta evde stor perde yapımı hakkında detaylı bilgiler daha akılda kalıcı olacaktır.
Stor perde özel kumaş malzemeleri kullanılarak yapılan ve kendisine has bir mekanizma aracılığıyla üstte bulunan boruya perde kumaşının sarılması mantığıyla çalıştığı perde çeşididir. Standart perdelerde görülen ve genellikle sağa sola yönde çalıştırılan perdeler stor perde mekanizmasıyla birlikte boru sayesinde yukarı ve aşağı yönde çalışmaktadır.

Stor perdenin çalışma mantığı perde kumaşının boruya sarılarak aşağıya ve yukarıya doğru hareket etmesi olduğu için stor perde yapılacak olan kumaşın pencerenin üst tarafında yer alan duvara monte edilecek boruya problem yaşatmadan sarılmasının sağlanacağı kumaşlar tercih edilmelidir. Stor perde yapılacak kumaş çeşitleri;
- Karartma (Blackout) Kumaş
- Opak
- Güneş Kırıcı (Sunscreen)
- Tül
olmak üzere 4 farklı modelde ele alınabilmektedir.

Stor Perde Çalışma Mantığı
Stor perde imalatı hakkında bilgi alabilmek ve evde imalatını gerçekleştirebilmek için öncelikle stor perde çalışma mantığının tam olarak kavranması gerekmektedir. Stor perdeler pencerenin enine ve boyuna göre ölçülendirilerek hazırlanan kumaşların pencerenin üst tarafında bulunan duvara monte halde olan alüminyum veya metal boruya takılmasıyla işlemektedir. Alüminyum veya metal boru onu döndürecek mantıkta üretilmiş bir mekanizmaya bağlıdır. Boruların iki yanında dönmesini sağlayacak olan aparat mevcuttur. Mekanizmanın çalıştırılması sayesdinde aşağı ve yukarı hareket eden perde borunun dönmesine bağlı olarak hareketini sağlayacak ve ışığın girmesi veya girmemesi sağlanmış olacaktır. Böylece stor perde görsel güzelliğin dışında perde amacını yerine getirmiş olacaktır.

Evde Stor Perde Yapımı
- Stor perde mekanizmasında rahat hareket edecek kumaş seçimi yapılır.
- Stor perdenin kullanılacak olduğu pencereye uygun olacak ölçüde kumaşlar kesilerek hazırlanır.
- Stor perde mekanizmasının çalışabilmesi için kumaşa belirli aralıklarla demir çubuklar geçirilmesi gerekmektedir. Örneğin stor perdeyi dikeceğimiz pencerenin ölçüsü 150 cm. ise 50 cm. aralıklarla stor perde mekanizmasının çalışması için gerekli olan metal çubukları geçirmek için kumaşta işlem yapabilirsiniz. Metal çubukların aralığını pencerenin durumuna göre belirlemek güzel olacaktır.
- Metal çubuklar geçirildikten sonra, perdede kenarlarda kaymaya bağlı olarak oluşabilecek herhangi bir yamulma olmaması açısından teyel dikişle sabitleme işlemi yapılabilir.
- Evde stor perde dikim işlemi yapıldıktan sonra perdeyi asmak için pencerede bulunan kornişlerin kullanılmasının gerekliliğinde perde kumaşının üst bölümünde kornişe sadece bağlayabilmek amacıyla eski tip perdelerde kullanılan perde düğmeleri geçirilmelidir.
- Stor perdenin imalatından sonra kullanılacak olan pencerede korniş bulunmaması durumunda yeni korniş takmaya kesinlikle gerek yoktur. Perde malzemeleri satan dükkanlarda kolaylıkla satın alabileceğiniz stor perde takma aparatları duvarlara kolayca monte edilebilmesinin yanında, dekoratif bir görüntünün oluşmasına imkan tanıyacaktır.

Stor Perde Takmak
Stor perde kullanacak olan bireylerin ilk defa kullanmaları ihtimallerine karşı stor perde takılması hakkında bilgi vermemiz gerekiyor. Perdeciden kolaylıkla satın alabileceğiniz stor perde montaj aparları arasında çelik ayak, vida ve fasulye adı verilen plasitik bir aksam göreceksiniz. Çelik ayak olarak adlandırılan malzemenin ayak kısımları kornişten aşağı bakacak şekilde tutularak fasulye vida vasıtasıyla ayakların ters tarafına yani çelik ayağın üst tarafına tutturulur.

Aparatların bu şekilde hazırlanması sonrasında fasulye adı verilen malzemenin eski tarz perdelerin düğmelerini taktığımız şekilde kornişlere yerleştirilmesi gerekmektedir. Fasulyelerin kornişlere geçirilmesinden sonra stor perdeler için yeterli aralık bırakılır ve vidalar aracılığıyla çelik ayaklar sıkılarak sabitlenir. Daha sonra stor perde mekanizması çelik ayaklara bastırılarak oturtulur ve stor perde takma işlemi gerçekleştirilmiş olur. Çelik ayak, vida ve fasulye aparatları yerine günümüzde bunların plastik aksamlı olanları da geliştirilmiş ve başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür.