İpli perde yapımında birkaç çeşit ipten farklı model perdeler ortaya çıkartmak mümkündür. bunun için hangi ipi kullanacağınızı belirlemeniz gerekmektedir.

İp perde çeşitleri

İnce ipler ve geniş ipler
İnce ipler ve geniş ipler
Spiral ince ipler ve Yumuşak kalın ipler, örgü ipler
Spiral ince ipler ve Yumuşak kalın ipler, örgü ipler
Tek renk ipler
Tek renk ipler
Gök kuşağı ipleri
Gök kuşağı ipleri
İplerden hazırlanmış kompozisyon perdeler
İplerden hazırlanmış kompozisyon perdeler
Ponponlu ip perdeler
Ponponlu ip perdeler

İp perdeleri asarken dikkat edin, mutlaka perde üstü hazırlayınız, kopmaması için serf bir kumaş ekleyebilirsiniz.

İp perde asmak için gerekenler
İp perde asmak için gerekenler

Sakallı İp İle Perde Yapımı

Sakallı ipten perde yapımı için ilk olarak kullanılacak olan camın ölçüsünün alınması gerekmektedir. Alınmış olan baz alınarak 3 numara bir tığ yardımı ile zincir çekilir. Çekilen zincirin çok bol olmaması gerekmektedir. Yoksa ip perde yapımı kapsamında astığınız zaman kısa sürede sarkma yaşarsınız. Zincirlere kutucuklar yaparak perdenin en önemli olan aşamasının tamamlanması gerekir.

Sakallı ip perdeler
Sakallı ip perdeler

sakallı ip perde

Kutucukların yapılabilmesi için 3 tane zincir çekilmesi ve 3’lü tırabzanlar şeklinde sonuna kadar örmek gerekmektedir. Bu kutucukların toplamda 4 sıra olması gerekir.  Kutucukları isteğe göre 6 ya da 8 adet yapmak mümkündür ama 4 sıra yapılan kutucuk gayet şık bir görüntünün ortaya çıkmasını sağlar. Atkılara sakaç takar gibi her kutucuğun içine sakallı ipten geçirerek sakallı perdenin yapımını tamamlamak gerekir.

ip  perde ip perde

Tüm kutucuklara sakallı iplerin geçirilmesinin hemen ardından ipli perde yapımı için sakallı ipin en alt kısımdan uzunluğunun ayarlanıp kesilmesi gerekir. Sakallı ip kesilme aşamasından çok fazla kırpıntıya sebep olacağından dolayı altına bir örtü serilmesi işinizin kolay şekilde hallolmasına katkı sağlar. İsteğe göre kullandığınız sakallı ipin yanına bir başka renk ekleyebilirsiniz. Bunun için de her 3 sakallı ipin yanına bir başka renk eklemelisiniz.  İp perdeyi isterseniz petek üstüne kadar isterseniz kalebodur üstüne kadar yapmak mümkündür.

Ponpon İp İle Perde Yapımı

Ponpon ip perde yapımı genelde çocuk odaları ve mutfaklar için tercih edilmektedir. Ponpon ip perde yapım aşamasında istenilen malzemeler içinde;

  • İğne
  • İplik
  • Perde halkası
  • Akstrefor
  • Kalın kurdele
  • Koza ip iki renk
Ponponlu ip perdeler
Ponponlu ip perdeler

Ponpon ip perde için ilk olarak kurdeleye yeşil ve mavi olan koza ipleri iğnelemek gerekmektedir. Perdenin en üst kısmına sert durması adına ekstrafor dikilmesi gerekmektedir. Ekstraforun üstüne perde halkalarını istediğiniz aralıkta dikmelisiniz. Ponpon aralıklarını tamamen kendinize göre dikmelisiniz. İki renkli olacağı için isterseniz 1 mavi 1 yeşil olarak, 2 mavi 2 yeşil olarak da dikebilirsiniz. Pon pon ipin aralıklı şekilde dikilmesi güneşin yansımanı etki edecektir. Pon pon ipten perde yapımı ve asılmasının ardından alt kısımda kalan fazlalıkları isteğinize göre kesmeniz gerekmektedir. Pon pon iple perde yapımı oldukça basit aşamalardan oluşmaktadır. Özellikle çocuk odaları için renkli olan iplerin karışımından yapıldığında çok şık ve sevimli görüntüler ortaya çıkartmaktadır. İplerin renkleri ise tamamen sizlerin hayal gücüne ve zevkinize kalmıştır.

Makrome İp İle Perde Yapımı

Makrome ipinden perde yapımı özellikle yaz aylarında tercih edilmektedir. Mutfaklarda ve hollerde tercih edilen bu perde modeli bazı zamanlarda sinelik vazifesi görür. Alacağınız renkli makrome ipleri ile farklı görüntülerde ortaya çıkartmanız mümkündür.

im1244 im1245 im1246

Makrome ipinden perde yapımı için farklı renklerde makrome ipi, makrome halkası, makas ve 70 cm boyunda beyaz PVC boru gerekmektedir. Makrome perde için aşağıda olduğu gibi perde halkalarını birbirine bağlamanız gerekmektedir. Bağlanacak olan noktaların aynı hizada olması oldukça önemli bir detaydır. Makrome ipinden perde yapımı için ipleri örgü biçiminde halkalara takmak gerekir. İplerin renk seçenekleri kişilerin zevklerine göre değişmektedir. Saçakları hazırlanmış olan halkalar PVC boruya aşağıda bulunan görselde olduğu gibi halka ip yardımı ile bağlanmalıdır. Sonrasında saçakları belli miktarlarda ayırmalı ve düğüm yardımı ile ayırmalısınız.

Yapılacak olan ayırma işleminde iki çift ve bir tek usulü kullanmak gerekmektedir. Bu işlemlerin bitmesinin ardından saçakların uzunluğunu ayarlamalı ve hazır hale getirmelisiniz. Ayrıca uç kısımlarına boncuk eklemesi ya da örgü uygulaması yapabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz