Perdelerin kullanım alanlarının yanı sıra montajı da önemlidir. Daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde kullanabilmek için bu işlemleri bilmek ve kolayca uygulamak gerekecektir. Bu yazımızda Jaluzi perde modellerinin monte uygulamalarından bahsediyor olacağız.
Jaluzi Nasıl Takılır?
Daha çok ofislerde kullanılan Jaluzi perdelerin takılmasından önce perdenin takılacağı bölgenin tam anlamıyla tespit edilmesi gerekiyor. Bu perdeler duvara ve tavana doğrudan takılabildiği gibi, korniş üzerinden de takılabilmektedir.
Jaluzi perdeler çerçevesine takılacak ise alüminyum ve PVC çerçevelerde açılacak deliklerin tamir edilemez özellikte olmasının bilinmesi gerekiyor. Duvara montajda ise perdenin kasası, pencerenin en fazla 20 cm üzerinde olacak şekilde monte edilmelidir.
Jaluzi perdelerin takılması için ilk olarak portray denilen montaj aparatlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Genelde bu perdelerin ahşap modelleri için kutu şeklinde, alüminyum montajı için de kilit mekanizmalı aparatlar kullanılmaktadır.
Ahşap Jaluzi Montajı
İlk olarak ahşap jaluzi modellerinin montajının nasıl yapılması gerektiğinden bahsedeceğiz. Perdenin kasası monte edileceği yere ortalanır ve kasanın başlangıç ve bitiş noktaları işaretlenir. Ek olarak 0,5 cm daha ilave edebilirsiniz.
Duvara montajda kasanın terazide olması için kasa üzerine su terazisi koyularak işaretleme yapmanızı öneriyoruz.
Tavana montaj işlemlerinde ise jaluzi kasası duvara tamamen dayandırılır ve boşluk bırakılmayacak şekilde işaretlenir. Duvara montaj işlemlerinde perdenin pencereden uzaklaştırılması için ilk olarak ‘L’ ayak takılmalıdır ve portray tavana monte edilecek gibi bu ayağa takılmalıdır.
İşaretleme bittikten sonra portrayların açık kalan kısımları birbirine bakacak şekilde dayandırılır ve bu deliklerinde duvara delik için işaret atılır. Daha sonra matkapla delme işlemleri yapılır ve portraylar duvara takılır.
Alüminyum Jaluzi Montajı
Bu montaj işlemlerinde ölçü ahşap Jaluzideki gibi alınır ve kilit mekanizmalı portray kullanılır. Ek pay eklemeye de gerek yoktur.
Kasanın duvara işaretlenen sınırlarının her iki taraftan 10 ya da 15 cm kadar içeriden başlanır ve perdenin uzunluğuna göre 80 cm aralık olacak şekilde aynı hizada duvara işaretleme yapılır.
İşaretlenen yerlerde matkapla delik açılır ve dübel takılır. Daha sonra vida yardımıyla kilit mekanizmalı portraylar, menteşe kısımları odaya bakacak şekilde sabitlenir.
Bu işlemlerin ardından portrayların menteşeleri ters yöne doğru itilir ve kasa içerisinden sıkıştırılarak sabitlenir.
Her iki montaj işleminde de korniş aparatı kullanılarak korniş üzerine de takılabilir. Bu tip montajda ise portraylar duvara açılan deliklere değil, korniş kanalına geçirilen aparatlara vida ile sabitlenir. Montaj işlemleri bittikten sonra perde ipi sola doğru çekilir ve Jaluzinin aşağı inmesi sağlanır.