Perde deyince akla birçok detay gelir. Bunlardan biri de kornişlerdir. Kornişin düzgün takılması perdeleri de şık göstermeye yetecektir.
Korniş Çeşitleri
Yeni evlenenler ya da evini yenilemek isteyen hanımlar en küçük ayrıntılar bile önemlidir.
Dükkân dükkân dolaştık, internet sitelerini ezberledik ve perdelerimizi seçtik. Ama iş burada bitmiyor. Perdemizin modeline tarzına hatta rengine uygun korniş seçmeliyiz.
Birçok tarz ve model arasından bizi yansıtan odamızın tarzına uygun perdelerimize uygun kornişi bulmalıyız.
Her oda aynı olmak zorunda değil öyle değil mi? Kartonpiyer desenli, oymalı korniş, halkalı çubuk şeklinde korniş ve ya klasik tarz plastik korniş çeşitleri vardır.
Mesela salonumuz için çeşit çeşit kartonpiyer kornişler çok şık durabilir.
Dilersek oymalı desenli kartonpiyer korniş yaptırarak salonumuza hoş bir hava katabiliriz.
Ayrıca kartonpiyer korniş kullanarak plastik kornişin hoş olmayan görüntüsünü de yok etmiş oluyoruz. Böylelikle korniş stoperleri de görünmez oluyor.
Ya da mutfağımız için daha farklı bir tarz deneyip, çubuk kornişler monte ettirebiliriz. Çubuk kornişlerde kullanılan halka perde tutamaçları ile mutfakta tarzınızı yansıtabilirsiniz.
Klasik tarzdan vazgeçmeyenler için ise plastik korniş çeşitleri önerilebilir.
Plastik korniş çeşitlerinde tekli ikili üçlü dörtlü gibi seçenekler vardır. Takıcağımız perde sayısı ile doğru orantılı olarak korniş sayımızı seçebiliriz.
Köşelerde perdemizi kesmeyip dönerek devam ettirmek istiyorsak çeşitli döner korniş parçaları kullanmak mümkün.
Özelliklede boydan boya uzun perdelerde döner korniş kullanmak çok avantajlı olabilir.
Korniş Nasıl Takılır?
Diyelim perdeleri aldık, kornişte tamam ve korniş takımını kendimiz yapmak istiyoruz.
Bu işlem için iki kişi daha bize yardımcı olursa iyi olur. Çok daha rahat bir şekilde takma işlemini gerçekleştirebiliriz.
İki kişi kornişi iki ucundan tutarak tavana sabitler. Bir kişi de kornişten çivi ve çekiç yardımı ile ikişer adet delikler açar. Böylece kornişi rahatlıkla monte etmiş oluyoruz.
Son zamanlarda yeni teknolojiler geliştirildi. Raylı sistemler ile büyük kolaylık sağlanmış. Akıllı kornişler bunlara en güzel örnek oluyor.
Duvara sabitleyebileceğiniz bir kol yardımı ile tavandan sistemi indirip kornişi takıp tekrar kolu tam ters yönde çevirerek sistemi tavana kaldırıyoruz.
İşlemimiz bittikten sonra dilerseniz kolu da çocukların erişemeyeceği bir yüksekliğe kaldırabilirsiniz.
Takılan kornişlerin kalitesi uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Malzeme iyi olduğu zaman perdelere zarar vermez ve böylelikle perdelerin de ömrü uzar.
Kornişler genellikle boydan boya duvar boyunca takılırlar. Ancak bazı durumlarda kolon gibi yerler varsa korniş boyu kesilmelidir.
Kornişi takmadan önce perdenizi satın alırsanız, perdenizin boyuna göre bir korniş takabilirsiniz. Bu da hoş bir görüntü sağlar.
Katlamalı Perde Montajı Nasıl Yapılır?
Katlamalı perdelerin montajı büyük merak konusu oldu bugünlerde. Odalarımıza şıklık getiren katlamalı perdelerimizin montajı basit bir işlem aslında. Her şey bir sisteme bağlıdır.
İlk önce korniş sistemi tavan, duvara sabitlenir. Perde enine göre uygun boyutlarda katlamalı perde takma ayağı yani aparatı alınır.
Perde takma aparatlarını tavana, pencere kulplarına değmeyecek şekilde takarak, katlamalı perde sistemi üzerindeki makara benzeri sistemin içindeki kurdele denilen malzemeler açılarak perde arkasına dikilmiş yuvarlak aparatlardan geçirilir.
Kurdele denilen malzemelerin uçları katlamalı perdenin en altındaki yuvarlak yerlere bağlanır. Sistem zincirlerle kontrol etme kolaylığı sunar.
Zincirli perde sistemi aşağı ya da yukarı oynatılarak istenilen seviye ayarlanır. Katlamalı perdelerin yamulma düz durmama gibi durumlarında düzeltme işlemi kolayca yapılır.
Kumaşın gerginliği eşit hatlarda olması gerekir. Bu eşitliği sağlamak için en alttaki yuvarlaklardaki düğümler kontrol edilir.