Elinizde bulunan malzemelerden kolay biçimde perdeleriniz için tokalar yapabilirsiniz. Perde tokası nasıl yapılır sorusu için yazımızın devamını okuyabilirsiniz
Perde Tokası Nasıl Yapılır?
Kumaştan, kâğıttan, metalden ve ahşaptan yapılmış olan ya da kendi marifetiniz ile hayat verdiğiniz bir objeyi değerlendirmenin yollarından biri de bunları perdelerinize yansıtmaktır. Bunu gerçekleştirmek için ise evde kullanmadığınız malzemeleri değerlendirmek mümkündür. Bu malzemeler kimi zaman bir kumaş parçası olurken, kimi zamanda bir kenarda unuttuğumuz metal bir objenin kullanılması ile olabilir. Evde perde tokası nasıl yapılır demeyin, bu yazımızda sizler için birkaç kolay metodu bulabilirsiniz.
Kumaştan Perde Tokası Yapılışı
Perde tokası nasıl yapılır ; bu çalışma için 10 santim 11 adet ve 6 santim çapında toplam yirmi bir adet olacak şekilde yuvarlak kumaş parçası kesin. 10 Adet büyük olanı kıvırın ve iğne ile sabitleyin daha sonra ise kıvrım noktalarından dikin. Kalan 10 adet küçük yuvarlak kumaşları da yine aynı şekilde kıvırın ve dikin. Elimizde kalan son büyük yuvarlak kumaşa önce büyük yuvarlakları, daha sonra ise onların üzerine küçüklerini dikin. Çiçek şeklini alan kumaşımızın tam ortasına ise süslü taş veya boncuk ilavesi yaparak renklendirebilirsiniz. Perdemize tutturmak için de mıknatıs ya da mandal takviyesi yapabilirsiniz.
Metalden Perde Tokası Nasıl Yapılır?
Evde perde tokası yapımı için kullanmadığınız broşları değerlendirebileceğiniz gibi, tel ve pense yardımı ile metalden kelebek figürlü bir perde tokasını kolayca yapabilirsiniz. Kelebeğin kanat şekli verilmiş telimizin her iki ucunun kelebeğin baş kısmına gelmesine dikkat etmek yeterlidir. Açıkta kalan uçlara takacağımız iki adet boncuk gayet şık bir anten görevini yerine getirecektir böylece. Renkli kanatlara sahip olmasını istediğimiz kelebeğimiz için telleri saracak şekilde renkli naylon çorapları kullanabiliriz. Dilediğiniz renk armonisini yaratmak sizin elinizde. Ayrıca mıknatıs ya da mandal eşliğinde perdemize takabilirsiniz.
Kâğıttan Perde Tokası Yapımı
En kolay bulabileceğimiz malzeme olan kâğıtlardan kolayca yararlanabiliriz. Çeşitli fon kâğıtlar bu iş için idealdir. Kabarık durması için tek yapmamız gereken renk katman sayısını artırmaktır.
5, 9 ve 12 santim çaplarında her bir renkten 3 adet olacak şekilde kâğıtları kesiyoruz. Papatya şeklini elde etmek için makas aracılığı ile gruplaştırdığımız kâğıtları kestikten sonra ise kenarlarına kalem aracılığı ile yuvarlak benekler serpiştiriyoruz ve 3’erli olarak en büyük kâğıtlar altta kalacak biçimde yayarak güzel bir çiçek görünümü verdikten sonra orta noktalarını birbirlerine yapıştırıyoruz. Bu sabitleme işleminden sonra ise sadece perdemize takmak için mıknatısın çiçeğimize yapıştırılmasın kalıyor.
Perdeler, kendi hallerinde dekoratif unsur amacına uygun olsalar da kimi zaman daha zengin bir görünüm kazanmayı da hak ediyorlar, bunun en basit yollarından biri de halk arasında perde mandalı olarak bilinen perde tokasıdır. Perde tokaları mıknatıslı, zincirli, mandallı modelleri ile hem perdelere şirinlik kazandırmakta hem de estetik duruşlarına yeni bir boyut yaratmaktadır.
Bu üretimler perdelerin çeşitli bölümlerine yerleştirilebileceği gibi, perdelere şekil vermek amacıyla da kullanılır, daha çok tül ve fon perdeler ile tam uyum içindedir ve perdelerin toplu durmasına da yardımcı olur. Aslında çok pratik olan perde tokası yapımı aynı zamanda eğlenceli bir uğraş ve yaratıcılığın harekete geçmesidir. Yeni keşifler bulmak da dimağınızın zenginliğine kalmıştır. Evinizde bulunan envai çeşit kullanılmayan gerekleri değerlendirebilirsiniz.