Evlerde ve iş yerlerinde sıkça kullanılan pileli perde çeşitleri, fiyatları ve dikim yöntemleri hakkında detaylı bilgiler
Pileli perde çeşitleri
Pileli perde olarak bilinen ve aslında pileli perde olan model evlerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Pileli perdeler yaygın olarak kullanıldığı için ekonomik çözümlerle imalatı gerçekleştirilen perde çeşitleri arasında yer almaktadır. Bu yazımızda pileli perde imalat detaylarını ele alıp pileli perde nasıl dikilir bunu detaylandıracağız.
Pile veya pili perdeye bolluk verebilmek için yapılan katlama işlemine verilen isimdir. Pileli perde çeşitleri;
- Tek yönlü ( Düz Pileli) Perde
- Kanun Pileli Perde
- Amerikan Pileli Perde
- Hazır Ekstraforlarla Oluşturulan Pileli Perdeler
olmak üzere 4 çeşitten oluşmaktadır.
Tek yönlü ( Düz Pileli) Perde
tek yöne yatırılarak yapılan pile modeli adından da anlaşılacağı gibi tek yönlü ve düz pileli model olarak anılmaktadır. Dekor perdelerine uygulanabileceği gibi tüllere de uygulanabilmektedir. Diğer pileli modellerle kıyaslandığında daha az perdeyle imalatının gerçekeleşebileceği söylenebilir. Pencere olarak ele aldığımızda 2 metrelik bir pencere için yaklaşık olarak 4 – 5 metre kadar kumaşın harcanabileceği bilinmelidir. Aralıklı yöntem veya yan yana yöntem tercih edilerek imalat yapılabilmektedir. Bu eldeki kumaş miktarına göre değerlendirilmelidir.
Kanun Pileli Perde
Bu perde çeşidinde ise kenarları birbirine çakıştırma işlemi yapılarak imalat gerçekleştirilmektedir. Pile genişliği üstte bırakılmaktadır. Bu sayede pile genişliğinin perde genişliği kadar devam etmesi sağlanmaktadır. Kanun pileli perdelerde pileye verilecek olan pay teyelle veya dikişli tutturulmaktadır. tutturma işlemi yapıldıktan sonra kumaş iki tarafa da aynı miktarda yatırılmakta ve sonrasında ütü işlemi yapılmaktadır.Tek yönlü pileli perdelere oranla daha fazla kumaşa ihtiyaç vardır. Örneğin 1 metrelik bir alanı kaplamak amacıyla yapılacak kanun pileli perde için 3 metre kadar kumaşa ihtiyaç vardır.
Amerikan pileli perde imalatı için pilelerin diğer çeşitlerde olduğu gibi birleştirilmesi ve sonrasında bu iş için imalatı gerçekleştirilmiş olan özel süsleme araçlarıyla süsleme işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Hazır ekstaforlarla oluşturulan pileli perde imalatı için ise adından da anlaşılacı üzere bu iş için imalatı gerçekleştirilmiş olan hazır ekstraforlar tercih edilmektedir.
Pileli perde ve pileli zebra perde ekonomik çözümlerle satın alınıyor olsa da dikimi de kolay olduğu için bazı hanımlar kendileri yapmayı tercih etmektedir. Pileli perde modelleri farklılık gösterdiği için pileli perde dikimi de farklıklıklar göstermektedir. Pileli tül perde modelleri, boru pile perde modelleri günümüz dekorasyon önerilinde sıkça tercih edildiği için görsellerde sıkça bu modellerle karşılaşmaktayız.
Pileli zebra perde modelleri, pileli tül perde modelleri farklılıklar gösterebildiği için pileli zebra perde fiyatları da modeller arasında farklılıklar göstermektedir. Pileli zebra perde fiyatları kullanılan malzemenin kalitesine, perdeyi kimin imal ettiğini ve kullanılacak pencerenin alanına göre değişiklikler gösterse de metresi 30 liradan başlayarak daha yüksek fiyatlara da ulaşabildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Pileli perde dikimi için öncelikle hem düzgün hem de geniş bir alana ihtiyaç duyulmaktadır. Pileli perde dikimi açısından ihtiyacımız olan ölçüleri alabilecek ürünleri sağladıktan sonra ölçü alınmalıdır. Perde ölçüsü belirlerken pencerinin ölçüsüne 10 cm kadar ekleme yapılması bitmiş olan perdenizin ölçüsünü verecektir. Ölçülerin doğruluğunun kontrol edilmesinden sonra kumaş hesabı yapılması gerekmektedir. Kumaş hesabı yapmak için pileli perde dikimi için tercih edilecek kumaşın ve perde modelinin kesinlik kazanması gerekmektedir. Pile modeli belirlendikten sonra pile payı ve kıvırma payları eklenerek kumaş kesme işlemine geçilebilir.
Kumaş kesme işlemi bittikten sonra perdede etek ucu yapmak için gerekli işlemler yapılır. Perdelerde ölçüleri belirlemek için yapılacak olan kumaş üzerindeki işlemler sonradan belli olmayacak şekilde gerçekleştirilmelidir. Etek uçları için 6 + 6 cm olarak belirlenen ölçü yan uçlar için 4 + 4 cm olarak belirlenip gerekli işlemler yapılır. Perde kumaşı üzerinde yapılacak olan işlemlerin perdenin tersinden yapılmasının gerekliliği unutulmamalıdır. Dikiş makinesiyle kumaş üzerinde yapılacak olan dikiş işlemleri sırasında perdenin ters tarafını göreceğiniz bu konuda verilebilecek en önemli bilgilerden birisidir.