Düet perdeler arasında en çok tercih edilen düet perdeler ile çok güzel bir tasarım örneği oluşturabilirsiniz. Bu konuda yazımızın devamında plise perdeler ile ilgili detayları öğrenebilirsiniz.
Plise Perde
Modern ofis, ev, restoren ve kış bahçelerinde kullanılabilen ve 2 cm enindeki kumaşların pile şeklinde ipler aracılığıyla katlanarak toplanması mekanizmasıyla çalışabilen ve dekoratif kullanım kolaylığı sağlayan perdelerdir. Bu kumaşın yukarı ve aşağı hareket etmesini kolaylaştıran bir alt ray ağırlık çıtası ve perdeyi istediğiniz noktada durdurabilen ip mekanizmasından oluşan bir sistemi bulunur.
Zigzag şekli sayesinde daha yüksek bir görünüm sağlayan bu perdeler günümüzde sıklıkla tercih ediliyor. Yoğun olarak da özel pencere uygulamaları, yat ve gemi pencereleri, kış bahçesi ve şehirlerarası yolcu otobüslerinde kullanılmaktadır.
Günümüzde açılı ve yatay kullanımı her geçen gün arttığı için bu perdelere olan rağbet de artmaktadır. Trapez, beşgen ya da dikdörtgen şeklinde kullanılabilen bu pencerelerde ışık kontrolünü sağlayabilecek birçok seçenek bulunuyor.
Evlerde daha çok çatı katı bölgelerinde kullanılabilir ve çok sade bir görünümde olduğu için tüm dekorasyonlarına da uygundur. Maliyetli olmadığı için de tasarruflu perdeler olarak da adlandırılmaktadır.
İndirme ve kaldırma seçeneği sayesinde çok yönlü bir kullanım sağlar. Perdeyi aşağıdan yukarıya kaldırmaya ve tam tersi uygulamasına izin vermektedir. Oldukça sadece bir görünümde tasarlandıkları için her odaya da uyum sağlayabilirler. Kısa perdeler ile kumaşları plise perdelerin yanında kullanabilir ve böylece daha modern bir görünüm katabilirsiniz.
Evinize uygun olarak seçeceğiniz bu perdelerin birçok canlı renk ve modelleri bulunmaktadır. Yine daha çok mobilyalarınızın renk uyumuna bağlı olarak ahşap renk çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Perdenin kullanıcı yorumlarına bakıldığında ise oldukça zahmetsiz ve bakımı kolay olduğu bilinmektedir.
Montajı nasıl yapılır
Geçmeli ayakları sayesinde rahatlıkla monte edilebilen bu perdelerin günümüzde ip kumandalı olarak kullanılan ve çokça tercih edilen şık perde çeşitleri arasındadır.
İlk olarak ayak takımları ve vidaları matkap yardımıyla pencereye monte etmelisiniz. Belirli mesafelerle bu takımları monte ettikten sonra yine matkap yardımıyla vidalama işlemlerine geçebilirsiniz.
Daha önce bu sistem yapıştırmalı olarak tercih ediliyordu. Fakat soğuk ve sıcağa karşı dayanıksız bir yapıya dönüşmesi sebebiyle artık vidalı monte işlemleri yapılmaktadır.
Daha sonra perdenin ayaklarını cama monte ettikten sonra plise perdenin aparatlarını vidaladığınız bölgelere geçirmeniz gerekiyor.
Alt kısmı geçirdikten sonra üst kısımda hazırlanan vidalara da perde aparatlarını yerleştirdikten sonra montaj işlemleri sona etmektedir. Daha sonra ise perdenin ip sistemleri sayesinde kullanıma başlayabilirsiniz.
Temizlenmesi ve Bakımı
Bu perdeler oldukça narin bir perde olduğu için temizliği konusunda da dikkatli olmanız gerekmektedir. Kumaş katlarının bozulmaması için susuz ve bol köpüklü bir sünger yardımıyla temizlenebilir.
Plise perdeler yıkanırken ayrıca yıkama talimatını kontrol etmeniz gerekiyor. Bunun içinde 30 derecelik bir ısıda yıkama yapabilirsiniz.
Bakımı konusunda da bu perdeleri hafif ıslak nemli bir bez ile silebilirsiniz. Kir ve nemi perde kumaşı tutmadığı için küçük temaslarla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Klasik toz fırçaları yardımıyla yapabilir ya da buharlı elektrik süpürgeleriyle yine küçük dokunuşlarla bakım işlemlerini gerçekleştirerek kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.