Kullanımı oldukça yaygın olan stor perdeler artık neredeyse tüm iş yerlerini ve evleri süslemeye devam etmektedir. Bu hususta stor perdelerin nasıl takılacağını da bilmeniz gerekecektir. Bu yazımızda perdenin montaj işlemlerini anlatıyor olacağız.

Montajı nasıl yapılır

Stor perde montajı nasıl yapılırÇeşitlilik ve model bakımından tercih edilen stor perdeleri teslim aldığınızda bu perdeleri kendiniz takmak durumunda kalabilirsiniz. Bu yüzden dikkat edeceğiniz bazı noktalar da bulunuyor. Ürünün montajını satın altığınız firmalar sağlasa da, sizler de bu konu hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Stor perdeler, korniş üzerine ve duvarlara monte edilebilir özelliktedir. Her iki durumda da kasa genişliğine uygun olan ve portray denilen metal aparatlara; kornişe montaj edilirken ise korniş aparatlarına ihtiyacınız olacaktır. Perdecilerden de bu ürünler alınabilir.

İhtiyacınız olan malzemeler ise; tornavida, su terazisi, matkap, kurşun kalem, metre, metre testeresi, cetvel, makas ve montaj yapılacak zemine uygun vida ve dübel.

Ölçü Alma İşlemleri

Stor perdeyi pencere pervazı içinden takmak için perdenin genişliği, pencere aralığından 4 cm daha az olmalıdır. Yani her 2 taraftan 2’şer cm bırakılmalıdır. Perdenizin yüksekliği ise pencere aralığına göre en az 2 cm olmalı.

Pencere pervazı dışından takmak içinse; bu uygulamada odanın karatılmasına imkân verilmektedir. Perdenin genişliği, pencere aralığına göre en az 10 cm daha fazla olmalıdır.

Pencere kanadına takmak için, pencere camından 3 cm daha fazla olmalı. Bu uygulamada stor perde pencere kanadıyla birlikte hareket eder.

Sabitleme Noktasının Belirlenmesi

Bu durum farklı stor perde çeşitleri için değişkenlik göstermektedir. Jaluzi stor için, pencere kasasına ya da duvara montaj, tavana ya da iki duvar arasına montaj yapılabilir.

Rulo stor perdeler için de aynı yöntem uygulanabilir. Duvara sabitlenecek stor perdeler ise pencere aralığının ön kısmından kullanılarak yüzeyden takılır.

Tavana sabitlenecek stor perdeler ise pencere aralığının üst kısmına monte edilir.

Montaj İşlemleri

Stor perdelerin takılacağı duvara, tavana ya da pervaza uygun vida ve dübeller kullanılmalıdır. montaj uygulamalarından önce toplanmış halde olan stor perdenin, pencerenin açılmasını engellemediğinden de emin olmanız gerekiyor. İndirilmiş olan stor perdelerin mobilyalara, pencere koluna ya da radyatöre ulaşması engellenmelidir.

Korniş Üzerine Montaj

Kornişin üzerinde perdenin başlangıç ve bitiş noktaları belirlenmelidir. Kenarlardan ise eşit boşluk bırakılmalı.

Yaklaşık 60 cm olacak aralıklarla, korniş aparatlarını, korniş üzerinde uygun bir kanala yerleştirmeniz gerekiyor. Çünkü stor perdeniz toplandığındaki kalınlık durumuna göre duvardan yeteri kadar uzaktaki kanalları tercih etmelisiniz.

Portraylara vidalar geçirilerek, yerleştirmiş olduğunuz korniş aparatlarına vidayla sabitlemeniz gerekiyor. Bu arada, portrayların kıvrımlı tırnak kenarı duvar yönünde olmalıdır.

Portrayların takılmasından sonra da, perde kasasını portrayların duvar tarafındaki tırnaklarına geçirmeniz gerekiyor. Daha sonra diğer taraftan bastırarak perdeyi tam oturtmanız gerekir. Son aşamada ise perdenizin hizalamasını da yapabilirsiniz.

Tavan ya da Duvara Montajı

Perdeyi takacağınız yerin başlangıç ve bitiş noktalarını işaretleyin.

Perdenin cama olan uzaklığını belirlemek adına, perdenin toplandığındaki kalınlığını dikkate almalısınız.

Duvarda denilecek bölgeleri tespit ediniz. Bu deliklerin aynı hizada olması gerekir. Perde kasasını cetvel gibi kullanarak bu noktalar belirlenebilir.

Deliklerin, başlangıç ve bitişten 10 ya da 15 cm içeride ve yaklaşık olarak 60 cm’lik aralıklarla olması önemli bir detaydır.

Matkap uçlarını uygun kalınlıkta kullanın ve duvarı delin.

Deliklere dübelleri yerleştirin.

Vidaları geçirip, yönlerine dikkat edecek şekilde portrayları dübeller ile birlikte sabitleyiniz.

Perde kasasını ilk olarak duvar tarafındaki tırnaklara oturtunuz. Bunu yaparken de kuvvetli bir şekilde bastırmanız yeterlidir.

Kasadan iterek ya da çekerek perde hizasını ayarlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz