Zebra perdeler, stor perde grubunda yer alan ve görünüm itibariyle zebra ismini almış çizgili ve mekanik perde sistemleridir. Gece ve gündüz olarak kullanılabilir ve son zamanlarda çokça tercih edilmektedir. Özellikle de iş yerlerinde kullanılır.
Kornişe Nasıl Takılır?
Ülkemizde en çok tercih edilen ve uygulanan yöntem olarak zebra perdelerin kornişe takılma işlemleri en kolay olarak korniş aparatı ile yapılmaktadır. Zebra perdeler kullanım bakımından oldukça tercih edildiği için kornişe nasıl takıldığı konusunda da bilgi sahibi olmak gerekir.
İlk olarak paketten çıkan kolay montaj aparatları olan çelik ayaklar, fasulye ve vidalara ihtiyacınız olacak.
Pencerenin sağında ve solunda eşit boşluklar olarak işaretleme yapabilirsiniz. Kornişe takmadan önce aparatlar hazır hale getirilir. Hazırlanan bu aparatlar uygun bir şekilde kornişe yerleştirilir.
Vidaları sıkarak çelik ayakları da kornişe sabitlemeniz önemlidir. Daha sonra perdenin kasasını, çelik ayağın kısa kısmına oturtup, uzun kısmına doğru bastırarak takmanız gerekir. Bu işlemi yaparken dikkatli olmanız da önemlidir. Vidaları tornavida ya da şarjlı matkaplarla vidalayabilirsiniz.
Perdenin mekanizmasının ilk olarak arka kanalını portray üzerine oturtuyorsunuz. Daha sonra önden sıkıca bastırarak bu mekanizmayı portray üzerine yerleştiriyorsunuz.
Perdeyi taktığınız zaman, pencerenin sağ ve solunda eşit boşluklar bırakmak, daha estetik bir görünüm elde etmenizi sağlayacaktır. Bu şekilde zebra perdenizi kornişe takabilir ve kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
Zebra Perde Montajı
Zebra perdelerin ilk olarak tavan montajını sizlerle paylaşıyor olacağız. Tavana montaj işlemlerinde zebra perde aşağı doğru indirildiğinde pencere ya da mermer kollarına çarpmaması için yeterli mesafede pencerenin ön kısmına monte edilmelidir.
Perdeyi, pencereye ortalı bir şekilde hizaladıktan sonra perdenin en ölçüsüne göre tavana kaç adet matkap ile delik açmanız gerektiğini belirleyin. Örneğin en oranı 100 cm ise 2 adet, 150 cm ise 3 adet delik açabilirsiniz.
Matkap ile delmek için işaretleyin ve ardından işaretlediğiniz bölgeyi matkap ile delmeye başlayınız.
Matkap ile delinen bu bölgelere matkap ucuna uygun dübelleri yerleştirin ve çekiç yardımı ile çakmaya başlayın. Bu dübeller çakıldıktan sonra metal klipsler, dübellere vidalanmakta ve metal klipsin çıkıntılı kısmı da zebra perdenin ön yüzüne bakacak şekilde ayarlanmaktadır.
Perdenin şık ve estetik durması için pencereye tam oralı takılması önemlidir. Yani sağ ve sol taraftan dışarı taşan paylar da eşit olmalıdır.
Metal klipslere monte edilirken perdenin üst kasa profilinin, arka kısım klipslerini arka çıkıntısına oturtulmalı ve perde tavana doğru itilerek klipslere geçirilmelidir.
Zebra perdelerin duvar montajının nasıl yapıldığının da bilinmesi gerekiyor. Bu konuda da ilk olarak perdeyi pencerenize ortalamanız gerekiyor. Kaç adet matkap ile delik açmanız gerektiği belirlenmelidir.
Perdenin şık ve estetik görünmesi için pencerenize ortalayarak takılması gerekiyor.
Metal klipslere montelenirken ilk olarak zebra perdenin alüminyum profilinin arka kısmı uygun bir şekilde klipslere oturtulmalı ve daha sonra perdenin ön kısmı duvara doğru sertçe itilerek ayarlanmalıdır.
Mekanizmada yer alan zinciri artık çekerek aşağı ya da yukarıya doğru hareket ettirebilirsiniz. İkisini bir arada çekmeyi denemeyiniz.
Zebra perdeni monte ederken genel olarak dikkat etmeniz gereken bir şey var. Bu perde metal klipslere montelenirken ilk olarak perde kasasının arka kısmı klipslere oturtulmalıdır. Daha sonra ise monte ettiğiniz alana doğru itilerek bu klipslere tamamen geçirilmelidir. Bir diğer husus da perdelerin daha estetik bir şekilde durması adına, pencerelerinize tam ortalı takılmasıdır. Bu sayede oldukça güzel ve estetik bir görünüme sahip olan zebra perdelerinizi evinizde ya da iş yerlerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.